Produkcja lodów

LODY TRADYCYJNE

Lody robione i sprzedawane na miejscu w cukierni lub lodziarni.

Określenie tradycyjne odnosi się przede wszystkim do sposobu produkcji. Polega on na zamrażaniu w maszynie do lodów niewielkich (od kilku do kilkunastu kg) porcji mieszanki.

Maszyny do takiej produkcji są zwykle używane przez rzemieślników, więc często dla lodów tradycyjnych stosuje się zamiennie nazwę lody rzemieślnicze.

Najlepsze maszyny do produkcji lodów to frezery z pionowym lub poziomym cylindrem.Lub maszyny uniwersalne typu Ribot.

Z roku na rok nasi cukiernicy oferują coraz lepszej jakości lody produkowane praktycznie na oczach klientów, z naturalnych składników, z napowietrzeniem do 40 %

Lody rzemieślnicze

Jak zacząć ?

Produkcję lodów zaczyna się od przygotowania płynnej mieszanki.

Jej główne składniki to:

  • do lodów mlecznych – mleko + śmietanka + cukier

  • do lodów owocowych – woda + owoce + cukier.

Mieszankę tę wlewa się do maszyny do lodów – frezera Telme w której jest jednocześnie ochładzana i mieszana.

W miarę schładzania mieszanka gęstnieje i wchłania bardzo istotny składnik lodów – powietrze Frezery Telme to nawet napowietrzenie mieszanki do 40 %, uzyskujemy dzięki temu aksamitną i kochaną przez wszystkich postać kremu o temperaturze  ok. -8°C i niższej.

Cały proces jest możliwy dzięki obecności cukru, który podobnie jak sól ma zdolność przeciwdziałania zamarzaniu i właśnie dzięki niemu można wyprodukować masę, która pozostaje miękka i kremowa w bardzo niskiej temperaturze.


Przed wlaniem do frezera mieszanka do lodów mlecznych jest zazwyczaj pasteryzowana (podgrzewana do temp. ok. +85°C), następnie ochładzana do temperatury +4°C i sezonowana przez kilka – kilkanaście godzin - polecamy pasteryzatory firmy Telme
Mieszankę do lodów owocowych najczęściej przygotowuje się na zimno, aby zachować smak i aromat świeżych owoców

Rzemieślnicza produkcja lodów wydaje się bardzo prosta. Szybko jednak okazuje się, że trzeba poznać i opanować wiele szczegółów związanych z doborem surowców, obsługą maszyn, zachowaniem reżimu sanitarnego i innymi sprawami.

Skorzystanie na początku z pomocy kogoś doświadczonego może bardzo ułatwić start i oszczędzić wielu niepotrzebnych zmartwień.

Maszyny i urządzenia

FREZERY DO PRODUKCJI LODÓW

   Frezery Telme :

  • To jednoczesne mieszanie i schładzanie mieszanki

  • Łatwy demontaż elementów ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości

  • możliwość postawienia na stole 

  • zabezpieczenie zatrzymujące pracę urządzenia przy otwartej pokrywie

  • Poziomy lub pionowy cylinder umożliwia tworzenie lodów o większym napowietrzeniu

  • Możliwość zaprogramowania własnych programów wg preferencji użytkownika

  • Menu z możliwością wyboru języka

  • Nowoczesny design

  • Cicha praca

  • prędkości mieszadła dla lepszej jakości i gęstości produkowanych lodów

  • Zintegrowany system oszczędzania energii.

  • Chłodzenie wodą​

ECOGEL

Frezery Telme z pionowym cylindrem VBF

Ecogel Telme

EXTRAGEL

Frezery Telme z poziomym cylindrem HBF

Extragel frezer Telme

PRACTICA

Frezery Telme z pionowym cylindrem VBF

Practica Telme

PROFIGEL

Frezery Telme z poziomym cylindrem HBF

Profigel.jpg

Pastoryzatory Telme

Pasteryzator do lodów produkcji włoskiej firmy TELME to urządzenie wysokiej jakości. Pasteryzator posiada bezpieczny dla produktów spożywczych pośredni system grzania z użyciem ciekłego czynnika grzewczego.

Ponadto urządzenie posiada transparentną pokrywę wykonaną z poliwęglanu umożliwiającą wgląd w proces pasteryzacji oraz możliwość dodawanie surowców w dowolnym momencie cyklu nie przerywając produkcji

EVOPASTO 30-120 L 

ECOMIX T  60-180 L 

Telme wyspecjalizowała się w urządzeniach cukierniczych do ciężkiej codziennej pracy.

 

Dzięki urządzeniom Telme wyprodukujesz :

  • Lody, krem cukierniczy,  krem maślany, krem angielski, krem bawarski, 

  • Konfitury, nadzienia owocowe, 

  • Sos owocowy, krem orzechowy,

  • Musy, bezy, polewy, macarony, panna Cotta, zabaglione, bita śmietana, 

  • Krem brulee, budyń, karmel i mascarpone

Ecogel Urządzenie cukiernicze do produkcji lodów